In gesprek met Amsterdammers

Als je participatie serieus wil nemen, kan dat niet zonder toegankelijkheid van informatie”

Voor het openbaarheidscentrum en onze dienstverlening vinden wij het belangrijk te weten wat de informatiebehoefte van Amsterdammers is. Dé Amsterdammer bestaat niet. Een gevarieerde stad als Amsterdam met veel Amsterdammers, brengt automatisch een brede vraag naar informatie met zich mee. Daarom zijn we met verschillende initiatieven steeds wat meer inzicht in al die smaken aan het creëren.

Eén van de initiatieven om dit inzicht te krijgen is aan de hand van zogenaamde focusgroepen. Dat zijn een soort ‘ronde tafelgesprekken’ waar met een kleine groep deelnemers een specifiek thema besproken wordt.

Op woensdag 16 oktober hielden wij onze eerste focusgroep. Voor ons toch ook wel een beetje spannend, maar wat vloeide daar een mooi gesprek uit voort. Het thema deze avond was het zoeken, vinden en gebruiken van informatie van de gemeente Amsterdam bij participatietrajecten. En om dan maar meteen een mooie uitspraak van één van de deelnemers van die avond erin te gooien: “Informatie is cruciaal [om te kunnen participeren]. Ook voor verzet tegen bepaalde initiatieven”. En daar ging het deze avond dan ook over: welke informatie heb je nodig om goed deel te kunnen nemen aan participatietrajecten en hoe wil je die informatie tot je krijgen.

Samen met vijf Amsterdammers gingen we hierover in gesprek. Onze partner in de opgave, Open State Foundation, faciliteerde en begeleidde dit gesprek. En de vijf deelnemers zijn allemaal op hun eigen manier actief in hun buurt en konden dan ook goed aan ons uitleggen wat ze waardevol vinden, wat minder goed gaat, wat ze missen en welke ideeën zij hierbij hebben.

Op basis van dit gesprek hebben wij een profielschets gemaakt van een Amsterdammer die actief is in haar buurt en graag goed wil participeren in trajecten in haar buurt. En vooral ook: wat zij daarvoor nodig heeft van de gemeente. Dat gaat voor ons in de eerste plaats over informatie. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd duidelijk voor Amsterdammers welke informatie er is en waar de informatie zit: “Wanneer je nog niet eens weet wat je niet weet, hoe kom je dan bij de juiste informatie?”. Maar tijdens het gesprek werd duidelijk dat het ook gaat over vertrouwen van de Amsterdammers in de gemeente: “Ik ervaar wel een verschil in hoe open de gemeente is wanneer er parallellen belangen zijn en wanneer er tegenstrijdige belangen zijn”. Aan ons de taak om aan de slag te gaan en om de uitkomst van dit gesprek te vertalen naar de (toekomstige) dienstverlening van het openbaarheidscentrum (de fysieke plek straks en het huidige Open Amsterdam).

Heb jij goede ideeën om informatiebehoefte in kaart te brengen? Deel ze hieronder met ons of mail ze naar openbaarheidscentrum@amsterdam.nl. Zo help je ons en de Amsterdammers aan betere dienstverlening van het openbaarheidscentrum!

1 like

Wat een goed idee deze digitale omgeving! Omdat ik hoop dat meer mensen zich gaan mengen hierbij een eerste reactie :wink:

Wat ik heel interessant vind aan informatiebehoeften is dat de overheid er nauwelijks grip op lijkt te hebben. Er wordt maar zeer mondjesmaat onderzoek gefinancierd (gelukkig nu wat meer dankzij de Maatschappelijke Coalitie Over Informatie Gesproken en MinBZK). Ik ben verder erg benieuwd naar onderzoeken die op universiteiten op dit vlak zijn gedaan (helaas is de toegang daartoe vaak begrensd). Kent iemand wat (beschikbaar) wetenschappelijk onderzoek hiernaar?

Nu ben ik ook niet van de school dat je eerst dingen heel lang moet onderzoeken voordat je ze gaat ervaren, en daarom ben ik heel blij met de actieve Amsterdam-aanpak!

Ik ben nog benieuwd naar de manier waarop de overheid interesse onder burgers zou kunnen peilen als zij daar openbaarheid op zou willen baseren (bijv. vanuit de inspanningsverplichting). De mogelijkheden zijn divers: het zou gebaseerd kunnen worden op

  • aantal Woo-verzoeken
  • aantal burgervragen
  • hoeveelheid media-aandacht
  • raadsvragen
  • onderzoeksinteresse
  • participatiemogelijkheden
  • voorkeuren van een geselecteerd groepje burgers

En dan heb je misschien een beter beeld bij de onderwerpen waar interesse voor bestaat, maar weten we eigenlijk nog niet wat burgers belangrijk vinden als het aankomt op het beschikbaar stellen van een dossier (willen ze appjes, mailtjes, digitoegankelijkheid, metadata, gelakte stukken etc etc).

Misschien worden burgers überhaupt niet zo blij van documenten/dossiers (zoals de Wet open overheid veronderstelt), maar zouden ze liever open vragen aan bestuurders kunnen stellen zoals journalisten dat kunnen bij een persconferentie. Dan zouden we misschien via participatieve software een selectie kunnen maken van meest-gestelde/urgente vragen? Zoiets kan met software Polis, waar vanuit MinI&W ook mee wordt geëxperimenteerd in het kader van participatie. Tegelijkertijd is het de vraag hoe je met zo’n digitale tool ook de niet-digitale burger bereikt… Bij burgerberaden is representativiteit vaak een hele uitdaging (maar niet onmogelijk).

Dat waren wat gedachten. Ik hoop er nog meer te lezen hieronder! En ik blijf het volgen.

2 likes

Hi Pepijn,

Dankjewel voor je leuke en waardevolle reactie. Zet ons in ieder geval aan het denken en ik hoop dat het andere leden en nieuwe leden inspireert om ook deel te nemen, mee te denken en te reageren!

Groet, Jaike