“Als je participatie serieus wil nemen, kan dat niet zonder toegankelijkheid van informatie”
Voor het openbaarheidscentrum en onze dienstverlening vinden wij het belangrijk te weten wat de informatiebehoefte van Amsterdammers is. Dé Amsterdammer bestaat niet. Een gevarieerde stad als Amsterdam met veel Amsterdammers, brengt automatisch een brede vraag naar informatie met zich mee. Daarom zijn we met verschillende initiatieven steeds wat meer inzicht in al die smaken aan het creëren.
Eén van de initiatieven om dit inzicht te krijgen is aan de hand van zogenaamde focusgroepen. Dat zijn een soort ‘ronde tafelgesprekken’ waar met een kleine groep deelnemers een specifiek thema besproken wordt.
Op woensdag 16 oktober hielden wij onze eerste focusgroep. Voor ons toch ook wel een beetje spannend, maar wat vloeide daar een mooi gesprek uit voort. Het thema deze avond was het zoeken, vinden en gebruiken van informatie van de gemeente Amsterdam bij participatietrajecten. En om dan maar meteen een mooie uitspraak van één van de deelnemers van die avond erin te gooien: “Informatie is cruciaal [om te kunnen participeren]. Ook voor verzet tegen bepaalde initiatieven”. En daar ging het deze avond dan ook over: welke informatie heb je nodig om goed deel te kunnen nemen aan participatietrajecten en hoe wil je die informatie tot je krijgen.
Samen met vijf Amsterdammers gingen we hierover in gesprek. Onze partner in de opgave, Open State Foundation, faciliteerde en begeleidde dit gesprek. En de vijf deelnemers zijn allemaal op hun eigen manier actief in hun buurt en konden dan ook goed aan ons uitleggen wat ze waardevol vinden, wat minder goed gaat, wat ze missen en welke ideeën zij hierbij hebben.
Op basis van dit gesprek hebben wij een profielschets gemaakt van een Amsterdammer die actief is in haar buurt en graag goed wil participeren in trajecten in haar buurt. En vooral ook: wat zij daarvoor nodig heeft van de gemeente. Dat gaat voor ons in de eerste plaats over informatie. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd duidelijk voor Amsterdammers welke informatie er is en waar de informatie zit: “Wanneer je nog niet eens weet wat je niet weet, hoe kom je dan bij de juiste informatie?”. Maar tijdens het gesprek werd duidelijk dat het ook gaat over vertrouwen van de Amsterdammers in de gemeente: “Ik ervaar wel een verschil in hoe open de gemeente is wanneer er parallellen belangen zijn en wanneer er tegenstrijdige belangen zijn”. Aan ons de taak om aan de slag te gaan en om de uitkomst van dit gesprek te vertalen naar de (toekomstige) dienstverlening van het openbaarheidscentrum (de fysieke plek straks en het huidige Open Amsterdam).
Heb jij goede ideeën om informatiebehoefte in kaart te brengen? Deel ze hieronder met ons of mail ze naar openbaarheidscentrum@amsterdam.nl. Zo help je ons en de Amsterdammers aan betere dienstverlening van het openbaarheidscentrum!